top of page
STILL_3.png

Hier zijn enkele tips die je als beginner moet weten over color grading

Deel 2:

Het color grading proces 

In deel 1 zijn we ingegaan op wat color grading inhoud en wat er bij komt kijken. In deel twee gaan we deze kennis gebruiken om het color grading proces in te vullen. Heb je deel 1 nog niet gelezen? Dan kan je deze bekijken door hier te klikken

Voordat je er meteen in duikt, zullen we snel het proces doornemen om ervoor te zorgen dat je eruit komt met een ‘clean grading’ die er goed uitziet.

Color grade 1.png

1. Color correction:

Bij color correction gaat het er om dat de opnamen er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Om dit te doen, moeten we elke creatieve voorkeur die we hebben negeren en ervoor zorgen dat deze correct wordt belicht, de juiste witbalans heeft en dat de kleuren er levensecht uitzien.

Color grade 2.png

2. Shot to shot matching:

Nadat we de kleur van onze ‘pilot clip’ of foto hebben gecorrigeerd, kunnen we diezelfde correctie toepassen op de andere clips en foto’s. Je kunt dit doen door je color correction-effecten als voor-instelling op te slaan en aan de andere clips / foto’s toe te voegen.​

screen_shot_2017-07-20_at_12.45.21_pm.png

3. Creëer je ‘Look:

Creëer je ‘Look': Hier kun je beslissen hoe je je contrast en kleurbalans aanpast en hoe je de stemming die je wilt uitstralen echt afstemt.

color-grading-before-after.jpg
Color grade 2.png

4. pas de look toe:

Net als bij stap twee pas je de nieuwe grading toe op elk van de clips / foto’s. Hierdoor krijgt je reeks foto's allemaal dezelfde stijl.

5. Een final grading toepassen:

 

De laatste stap is het polijsten van de afwerking door eventuele laatste parameters aan te passen om ervoor te zorgen dat je grading er goed uitziet op elk van de individuele clips of foto’s.

Een aantal handige tips:

Er zijn geen vaste regels als het gaat om color graden, maar hier zijn een paar tips om in gedachten te houden.

 

Houd het subtiel

Als je de kleuren te veel verandert, wordt het te afleidend en onnatuurlijk, waardoor de geloofwaardigheid / kwaliteit van de film of foto teniet wordt gedaan.

 

Neem huidtinten in overweging

Probeer huid in de natuurlijke tint te houden om te voorkomen dat je acteurs er ziekelijk of onnatuurlijk uitzien. Dit is iets dat we zijn geprogrammeerd om vrij gemakkelijk op te pikken.

 

Denk aan de stemming

Hoewel het grotendeels subjectief is, heeft kleur een sterke verbinding met emotie. Het op de juiste manier gebruiken van kleuren kan helpen om de stemming te benadrukken en zal een enorm effect hebben op het cinematic karakter van je film.

 

Denk aan paletten

Professionele graders nemen meestal een bestaande afbeelding als 'referentie'. Vervolgens kiezen ze een aantal van de belangrijke tonen in de afbeelding in kleur om hun beoordelingsproces te begeleiden.

Het gebruik van complementaire kleuren (kleuren die tegenover elkaar staan ​​op het kleurenwiel) kan een goede manier zijn om contrast te introduceren. Daarentegen kunnen analoge kleuren (kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel staan) worden gebruikt om een ​​sterke stemming te bereiken.

bottom of page