
Hier zijn enkele tips die je als beginner moet weten over color grading
Deel 1:
Uitleg over color grading
Color grading kan voor beginners een beetje verwarrend zijn, maar als je eenmaal de basisprincipes onder de knie hebt, is het echt heel eenvoudig! Hier bespreken we onze tips voor het kleuren van je foto of video voor een cinematic look.
Wat is color grading?
Voordat we je laten zien hoe je color grading kunt toepassen, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat het is. Color grading is het proces van het manipuleren van de kleur en het contrast van afbeeldingen of video om een stilistische look te krijgen. Het combineert technische en creatieve vaardigheden en is belangrijk bij het bereiken van zowel toon als helderheid in een film.

Wat is het verschil tussen color grading en color correction?
Color grading en color correction moeten niet worden verward. Om professionele, filmische resultaten te bereiken, is het belangrijk om het onderscheid tussen de twee te begrijpen. Ze spelen allebei een rol in je uiteindelijke nabewerking.
Color correction is corrigerend. Het doel is om het beeldmateriaal een naturalistische uitstraling te geven (dat wil zeggen door het er uit te laten zien zoals het in het echt doet).
Color Grading is creatief. Het doel is om een 'look' of 'feel' te krijgen die de toon van je film weerspiegelt, of om kleur te gebruiken voor een dramatisch effect.
Color correction kan in sommige opzichten worden beschouwd als een onderdeel van het Color gradingsproces, omdat het nodig is om je een 'basis' te bieden om mee te beginnen bij het Color graden.

Origineel
Correction
Color grading
Sleutelbegrippen
Voordat we dieper ingaan op hoe je een cinematic effect aan je beeldmateriaal kunt geven, moet je een paar basistermen leren.
HSB staat voor Hue (Tint), Saturation (Verzadiging) en Brightness (Helderheid). Als we met kleur werken, zijn deze drie eigenschappen de belangrijkste dingen die we aanpassen om het gewenste effect te bereiken.
Hue is het verschil tussen rood en groen. Het beïnvloedt waar je kleur zich bevindt langs het spectrum van de regenboog en wordt meestal gemeten als een waarde tussen 0° en 360°.
Saturation is het verschil tussen rood en grijs, dat wil zeggen hoe levendig de kleur is. Door de verzadiging van een kleur te verminderen, wordt deze meer gedempt en in de richting van grijswaarden verplaatst. Verzadiging wordt gemeten als een waarde tussen 0% en 100%.
Brightness is het verschil tussen lichtrood en donkerrood. Als u de helderheid verhoogt, komt u dichter bij wit (100%), verlaagt u deze en gaat u richting zwart (0%). ‘Lumination’ (Luminantie) is een andere maatstaf voor lichtheid die vaak wordt gebruikt in plaats van helderheid (dus je zou de term HSL in plaats van HSB kunnen horen) - hoewel ze anders worden berekend, werken ze op vrijwel dezelfde manier in de context van kleurcorrectie.


RGB
Elke pixel in een scherm bestaat uit drie lampjes: een rode, een groene en een blauwe (RGB). Combineer deze drie kleuren in verschillende intensiteiten en je kunt elke kleur maken. Daarom is het RGB-formaat de standaard voor lichtgevende displays.
Bij kleurcorrectie biedt het onafhankelijk manipuleren van elk van deze kanalen je meer controle over de kleur in uw beeldmateriaal.

Exposure
Exposure (Belichting) is hoeveel licht een camera opneemt om het resulterende beeld te krijgen. Als het te laag is, wordt het beeld pikzwart, te hoog en puur wit. Het wordt meestal in de camera ingesteld, maar het is mogelijk om de belichting kunstmatig te beïnvloeden in de postproductie.
Het doel is om een goede balans te vinden waar er geen vlak zwart of wit is. Maar je kunt soms opgeblazen of onderbelichte gebieden gebruiken voor een creatief effect.

Witbalans
Je hebt misschien gehoord dat mensen naar beelden verwijzen als 'warm' of 'koel'. Dit verwijst naar de ‘hoeveelheid oranje’ of ‘blauw’ van de kleuren in de foto of video. Het doel bij het aanpassen van de witbalans is om neutrale kleuren (zoals grijs) zo natuurlijk mogelijk weer te geven. Witbalans moet altijd in de camera worden ingesteld om problemen achteraf te voorkomen (het kan moeilijk zijn om dit in de postproductie op te lossen). De meeste camera's hebben een redelijk betrouwbare 'automatische' instelling die de omgeving monitort en voor je instelt, maar deze kan veranderen wanneer je tussen lichtscenario's wisselt. Deze plotselinge verschuivingen kunnen dan je witbalans verpesten. We raden je aan een gray card te gebruiken of je ogen te gebruiken om handmatig een K (Kelvin)-waarde in te voeren.

Deel 2: Proces en tips
Later deze maand wordt deel 2 geüpload waarin we dieper ingaan op het proces van Color grading en handige tips om je hier bij te helpen